© Powered by SiteSpirit

 
logo.png
 
Direct contact opnemen met een landenspecialist? Bel 020-6232163 Bel mij!

22 dgn: Porto-Lissabon-Algarve

Porto

porto.png

Portugal van Noord naar Zuid augustus 2012

Wij zijn met onze dochter van 14 en onze zoon van 12 vanuit Amsterdam naar Porto gevlogen waar we een nacht in een hotel in het centrum sliepen. We zijn de eerste dag begonnen met een bezichtiging van het centrum van Porto. We dwaalden heerlijk door de kleine straatjes van Porto en hebben natuurlijk een rondleiding gehad door de portkelders en na de proeverij hebben we een lekkere reserva witte port van 10 jaar oud gekocht die we elke avond als aperatief drinken en erg goed smaakt. We hebben de brug van Eifel bezocht en een rondleiding gevolgd door Casa di Musica dat ontworpen is door Rem Koolhaas en klaar moest zijn in 2001 toen Porto culturele stad was van Europa en dit gebouw als eigentijdse tegenhanger moest dienen voor alle mooie cultureel waardevolle oude gebouwen in de stad. Het was echter pas in 2005 klaar!


          


Amares en Bon Jesus

bon jesus - amares.png

Daarna hebben we onze auto opgehaald en zijn we naar Amares gereden in het noorden van Portugal. We hebben in Quinta du Burgo mogen logeren en dit was zeer aangenaam. Het is een mooi gerenoveerde oude boerderij en vanuit het zwembad en de ontbijtzaal heb je een prachtig uitzicht over de bergen. We hebben Braga en Guimares bezocht. Vooral Guimares met het mooie paleis en het kasteel van Hendrik de Zeevaarder was interessant. We hebben een wandeling gemaakt in het Portugese nationale park Geres, verder in de Quinta du Burgos met fantastisch uitzicht lekker gezwommen en getennist. 


Vervolgens zijn we via Bon Jesus, een soort bedevaartsoort met prachtige trappen.


Figuera da Foz - Coimbra

termas de aAzneha coimbra.png

 5 dagen vlakbij de kust tussen Figueraz da Foz en Coimbra in geweest. We verbleven in een de oude Termas de Azenha, oude badhuizen die nog steeds functioneren. De sfeer die er hing was vrij alternatief en biologisch maar wel heel bijzonder en het nodigt uit tot creativiteit. We hebben een dag gekanoed op de rivier de Mondego, de universiteitsstad Coimbra bezocht en de mannen hebben geklommen in een klimpark bij Figueraz en uiteindelijk een Tarzansprong gemaakt van 12 meter....
De wind waait behoorlijk langs de kust maar dat is wel lekker.


Porto de Mos (deze accommodatie bestaat niet meer...)

porto de mos.png

Nu zitten we in Porto de Mos vlakbij Batalha waar we het klooster en de kathedraal hebben bezocht en waar op dat moment een videoclip werd opgenomen waarbij een dame in prachtig witte jurk het Ave Maria moest voordragen.. Leuk om te zien. We zitten in het oudste huisje uit 1700 (met muren van 40 cm dik) dat bij een voormalige papierfabriek hoorde, Quinta de Rio Alcaide. Het is zo heerlijk rustig hier met bloeiende bougainville en een zwembad met water van een bron. Je hoort vanuit je bed het water stromen. Een zeer karaktervolle plek met veel charme. We hebben de druipsteengrotten bij Mira de Aire bezocht die heel mooi verlicht waren en we gingen 110 meter diep. We weten nu weer het verschil tussen stalachnieten en tieten.Lissabon

Lissbaon.png

Gisteren zijn we naar Lissabon geweest en zijn gestart met het moderne deel en we hebben de paviljoens van de wereldtentoonstelling 1998 bewonderd en het prachtige station van Calatrava dat te vergelijken is met het station in Luik. Daarna zijn we de oude stad in gegaan en hebben we geklommen naar het kasteel, de trammetjes en de lift en de pleinen bewonderd en Ginjinha (een soort likeur uit kersen en lijkt sterk op cherry marnier) gedronken. Gegeten in Bairo Alto en toen waren we wel weer klaar met de drukte en de warmte en verlangden we weer naar de rust in Porto de Mos. Dagje rust; we hebben hier op de Quinta fruit geplukt ( pruimen, perzikken en bramen) en de lokale markt bezocht.


Obidos

obidios.png

Zaterdag zijn we vroeg opgestaan om Obidos (het witte dorp) te bezoeken voor de drukte. Het is een prachtig vestingstadje ten westen van Lissabon op een heuvel met witte huisjes, een kerk (waar een doop aan de gang was, een heel feest hier in Portugal) en een kasteel (inmiddels verbouwd tot poussada) omringd door een muur met kantelen van 13 meter hoog. Het dorp Is door de vorst Dinis in 1282 aan zijn bruid Isabela cadeau gedaan na de huwelijksnacht. De zogenaamde morgengave...Dat waren me nog eens tijden......     


Nadat wij de tocht op de muur rond het dorp hadden volbracht en aan de koffie zaten werd het dorp overspoeld door busladingen toeristen uit Lissabon en weg was de serene sfeer. We zijn hem gauw gesmeerd en naar de kust gereden waar we vanaf enkele hoge uitzichtplekken de ruwe atlantische oceaan en de stranden en baaien hebben bewonderd en waar we in Nazare de arena hebben bezocht en bijna kaarten hadden gekocht voor het stierenvechten die avond. We wilden het eigenlijk wel een keer meemaken, maar hebben het uiteindelijk niet gedaan vanwege de zielige stieren en de grote afstand.  'S avonds lekker geBBQ' ed onder de bomen in onze Quinta in Porto de Mos.


Algrave - Carvoeiro

carvoeiro.png

Zondag hebben we dit paradijs  verlaten en zijn we naar het zuiden gereden naar Carvoeiro in de Algarve waar we de laatste week doorbrengen. We zitten in een groot appartement van alle gemakken voorzien en geschakeld met een aantal appartementen rondom een zwembadje waardoor je niet het gevoel hebt dat je in een enorm groot resort zit. We liggen hoog en hebben prachtig uitzicht. Carvoeiro zelf is een oud vissersdorp en heeft een prachtig strandje in een baai. Het is natuurlijk de topmaand van het seizoen en de menukaarten zijn soms zelfs in het Nederlands. We hebben de eerste avond een uur moeten wachten op onze pizza maar met uitzicht op zee en life muziek en een spelletje was het dat meer dan waard.
Maandag lekker aan het zwembad doorgebracht. Dinsdag zijn we naar een baai: Praida de Arrifana gereden aan de westkust waar de golven van de Atlantische Oceaan echt hoog zijn en waar de surf dudes hun gang kunnen gaan. Onze zoon gaf het startschot en kon zijn trucs showen die hij geleerd heeft op surfkamp. Wat een geweldige golven hier. Zijn vader kon het niet langer aanzien en wilde het ook wel even onder de knie krijgen en inderdaad stond hij al aardig op de plank. Mama heeft het ook nog geprobeerd en het gevoel ervaren dat je krijgt als je de juiste golf pakt. Dan ook nog op je plank gaan staan is niet eenvoudig want deze is erg wiebelig. Bloody hot op het strand is het wel. We zijn daarna naar de meest zuidwestelijke punt van Europa gereden Cabo de sao Vicente waar een vuurtoren staat die lampen heeft die op een afstand van 90 km goed te zien zijn, strategisch puntje... via een visrestaurant in de haven van Sagres terug naar Carvoeiro.


algarve geo catching.png

Woensdag hebben we voor de tweede keer deze vakantie een "geocaching" gedaan. Dat is het met behulp van GPS zoeken naar een door iemand ergens op een bijzondere of mooie plek verstopte 'schat' (= cache). Het avontuurlijke of spannende eraan is het met behulp van de opgegeven GPS-coordinaten zoeken naar en vinden van de cache, waardoor je vaak op onverwacht mooie of leuke plekjes komt. In de cache zitten kleine 'schatten' zoals sleutelhangers, armbandjes, pennen, flippo's en altijd een notitieboekje waarin je een leuke boodschap kunt achterlaten. Je mag iets uit de cache nemen mits je er iets van minimaal gelijke waarde in terugdoet. Zo moesten we hier op zoek naar een schat in de grotten langs de zee tussen de kerk van Carvoeiro en de grotten van Algar Seco. Na een aantal prachtige plekjes in de grotten gevonden te hebben vonden we hem op een vissersplaats en we hebben er natuurlijk weer een verrassing ingestopt voor de volgende schatzoeker.


Nog meer Algarve

sagres.png

Donderdag zijn we naar Portimao gegaan dat bekend staat om zijn sardientjes en we hebben in het Museo de Portimao de 'Fabrica de Conservas' beleefd. We hebben mogen meemaken hoe een sardientje vanuit de zee in een blikje beland. 'S avonds tussen de rotsen van Algar Secco kip piri-piri gegeten. Vrijdag zijn we 's middags naar Albufeira gereden: het Chersonissos van de Algarve. We moesten hier wel even heen want papa was hier dertig jaar geleden met broer en zus gewest. Helaas herkende hij er weinig van en het was wel erg warm om door een dorp vol toeristische winkels te sjokken. Ook nog even door de uitgaans 'strip' gereden en snel weer terug naar ons relatief 'rustige Carvoeiro'.


algarve submarina en fietsen.png

De laatste volle dag Algarve is goed besteed. De mannen zijn 's ochtends met een busje naar een van de hoogste punten in de bossen in de buurt gebracht en zijn met gids Frank en 12 andere mountain bikers 35 km gedaald over prachtige wegen en door kleine dorpjes waar ze s'middags in een klein dorpje hebben gelunched en zijn afgekoeld in het lokale openbare zwembadje.


sintra.png

De meiden zijn naar Zoomarine geweest waar ze de dolfijnenshow drie keer gezien hebben en ze zijn wederom diep onder de indruk van de communicatie tussen de trainsters en de dolfijnen en de kracht en de souplesse die deze prachtige beesten hebben. Als dochter geen advocaat wordt, wordt het toch dolfijnentrainster maar dan moet ze eerst vissen durven vasthouden.. nu durft ze er nog niet eens naar te kijken....misschien eerst maar eens een snuffelstage in Harderwijk regelen. :-)
Zondag zijn we vanuit de Algarve naar Sintra bij Lissabon gereden waar we het 'sprookjeskasteel' Palacio de Pena hebben bezocht dat een zomerverblijf was voor de Portugese koningen en gebouwd werd in de 19e eeuwse romantische stijl door een duitse architect. Het is een bouwwerk met een verzameling van mooie elementen uit allerlei architectuurstijlen bij elkaar. Fernando II liet het bouwen op de Serra de Sintra voor zijn vrouw die op haar 34 e stierf op het kraambed van haar 11e kind. Het lijkt wek Disney World zo overdadig allemaal maar wel erg leuk om te bewonderen.


Zondagavond vertrokken vanuit Lissabon en door vertraging helaas pas 's nachts om half vier thuis.... We hebben een prachtige en zeer gevarieerde reis achter de rug. Portugal heeft veel te bieden op gebied van cultuur, natuur en sportieve uitdagingen. De mensen zijn erg vriendelijk en het eten is heerlijk. Met name het noorden vonden wij erg mooi. We zullen deze reis niet snel vergeten. Family tours, dank voor de unieke locaties die jullie voor ons hebben geregeld,   Familie Hubbelmeijer-Boumans
De reis klopte als een bus!

Bom_Jesus_do_Monte (kopie).jpg

Allereerst de organisatie in z'n geheel: die klopte als een bus! Overal waar we kwamen wisten ze ervan, de auto was goed en de informatie ook.
We begonnen in Porto: mooi centraal gelegen hotel, prima sfeer, helemaal in de stijl van 100 jaar gelden. Goed ontbijt en vriendelijk behulpzaam personeel. Prachtige stad, natuurlijk ook.
Daarna naar Braga: prachtige locatie, hadden we nog wel een dagje langer willen blijven! Ook voor onze kinderen prima, met WiFi en biljart en zwembad. Helaas geen tijd voor de tennisbaan. Want het bijzondere voetbalstadion van Braga moest ook nog bekeken worden. Zou ik anderen aanraden.

 


PO006 Termas da Azenha

coimbra.jpg

Termas d'Azenha was op zich relaxed, toch een soort camping; maar ik vond het als geheel niet fris met zwerfhonden, muizen, en een ruikende septi-tank. Wel goed centraal gelegen tussen het mooie strand en Coimbra. Het zwembad viel  de kinderen erg tegen, de muggen waren vervelend maar daar kan niemand iets aan doen. De eigenaresse was erg bereidwillig van alles voor ons te regelen(brood, kano-tocht, treinvertrektijden, extra baddoeken). Ik zou dit echter niet snel iemand anders aanraden.


PO013 Eco Sounds

vij.jpg

Eco Sounds vonden we allemaal prachtig, zo zeer dat we eigenlijk niet meer naar het strand zijn geweest daar. We waanden ons op Bali! Mooie huisjes met vooral een onweerstaanbare hangmat. Ook weer zeer vriendelijk personeel en een aanrader; Lissabon vlakbij, evenals het vliegveld en met opnieuw WiFi en een biljart naast een mooie zwemvijver ook prima voor onze kinderen.

Al met al dus een positief oordeel, ook namens onze jongens, mn door de afwisseling in de reis - stad, strand, actief, voetbal. We hoefden maar korte stukken te reizen tussen de verschillende locaties.


 


Rondreis Zomer 2015

Start in Porto - naar Quinta da Geia - naar Termas da Azenha - Quinta da Praia das Fontes (ligt iets buiten Lissabon) - naar de Algarve verblijf bij Monte Dourado - en terug via de kust naar Lissabon en verbleven bij Quinta de Moinho do Vento.

Alles (nogmaals) fijn geregeld. Bij aankomst klopte alles en uitchecken ook geen probleem. Lekker op het gemakje kunnen doen. Voorzieningen (op de Azenha na) erg netjes.   Al met  een heerlijke reis, waar we van hebben genoten. De kinderen vonden het ook erg leuk en hebben het geweldig gedaan. Leuk om weer ergens 'nieuw' aan te komen,  wat ook weer 'spannend' is. Wat went een plekje toch snel.... Portugal een mooi land. Erg vriendelijke mensen en niet duur. (Algarve en Lissabon natuurlijk iets duurder) Steden afwisselen met strand / natuur is erg goed bevallen!   Bedankt dus voor de organisatie en voor vragen, neem gerust contact op.   Wie weet tot volgend jaar!
Zoek uw rondreis