© Powered by SiteSpirit

 
logo.png
 
Direct contact opnemen met een landenspecialist? Bel 020-6232163 Bel mij!

IT012: Antica Fonte

Dit ressort biedt verschillende routes voor excursies, zowel te voet als per fiets of auto. Neem de kleiner weggetjes die je langs adembenemende uitzichten leiden!
Het is een ideale uitvalsbasis voor uitstapjes naar de historische centra van Toscane, zoals Florence, Siena, San Gimignano, Monteriggioni, Volterra, Pisa, Arezzo en de kust. In de directe omgeving zijn veel goede restaurantjes met streekgerechten op het menu. Colle Val D'Elsa, Casole D'Elsa e Monteriggioni liggen op 10 a 20 km afstand het zijn pittoreske dorpjes met een oude middeleeuwse stadskernen.Casole d'Elsa (800m)

Ook in Casole d'Elsa (800m) zijn de middeleeuwen tastbaar aanwezig. De 12e-eeuwse Collegiata bezit enkele schilderstukken en beeldhouwwerken van 15e-eeuwse Sienese meesters. Ook in het Palazzetto della Canonica uit de 14e eeuw zijn nog schilderingen bewaard gebleven, waaronder een aan Duccio toegeschreven Madonna met Kind. Andere bezienswaardigheden zijn de door Siena gebouwde Rocca, nu het gemeentehuis, en het Palazza Pretorio.


Colle di Val d'Elsa (10 km)

De vallei en de heuvels rondom Colle di Val d'Elsa bezitten een rijk artistiek patrimonium. Zowel Dante als Boccaccio bejubelden reeds de aantrekkelijke omgeving.
De nabijheid van de Via Francigena, de beroemde bedevaartsweg die Noord-Europa met Rome verbond, heeft ongetwijfeld bijgedragen tot de culturele ontplooiing van de streek en het religieuze patrimonium, vooral de Romaanse kerkjes.
Colle heeft een moderne benedenstad en een oude bovenstad. Hoewel het een bijzondere plaats is, komen er verwonderlijk weinig toeristen.
Het kon zijn onafhankelijkheid lang behouden tegen grootheden als Siena, Volterra en Firenze (Florence). Toen de annexatie onvermijdelijk werd, gebeurde dit met respect. Firenze kende aan Colle zelfs de bijzondere status toe van 'cittŗ nobile'.
Economisch kent het plaatsje een heropleving door zijn kristal van prima kwaliteit en moderne design.


San Gimignano (20 km)

 Wanneer je het dorp bezoekt, stap je terug in de tijd van de Middeleeuwen. San Gimignano is een goed geconserveerde middeleeuwse stad, die bekend staat om zijn vierkante stenen torens, die al van veraf te zien zijn. In de 13e eeuw, was het een bloeiend handelscentrum, een belangrijke doorgangsroute voor de handel- en pelgrimsroutes tussen de Alpen en zuidelijk ItaliŽ. De adellijke families bouwden de stenen torens om met elkaar te wedijveren wie de hoogste en mooiste bouwde. Deze versterkte torens waren ook een verdediging tegen invasies.
Er zijn markten op het Piazza del Duomo op donderdagen en zaterdagen. In juni is er een middeleeuws festival, waar mensen als ridders, soldaten en jonkvrouwen rondlopen. Bij het Palazzo del Pololo staat de Torre Grossa, de hoogste toren. Niemand mocht hoger bouwen. Vanaf hier heb je dan ook een geweldig uitzicht over het Toscaanse platteland.
San Gimignano delle belle Torri
U moet beslist de Piazza della Cisterna gaan zien, een gezellig driehoekig plein met in het midden een waterput uit 1273. De ijsjes hier zijn de lekkerste van heel ItaliŽ.
Even verder troont de Romaanse Dom in een schitterend decor van de Piazza del Duomo. Hij werd in 1148 door paus Eugenius III ingewijd. De sobere voorgevel verbergt een rijk interieur met fabelachtige fresco's van Domenico Ghirlandaio en de kapel van Santa Fina. Een muntje waarborgt een betere belichting voor de fresco's.
Kuierend in de smalle middeleeuwse straten wordt u onvermijdelijk geconfronteerd met de Vernaccia, de beroemde witte wijn van San Gimignano. Reeds in 1276 werd de wijn in plaatselijke kronieken vermeld en in 1966 was hij de eerste om een D.O.C.-label te bemachtigen.
Andere bezienswaardigheden zijn de Palazzo del Popolo (met een schitterend uitzicht vanaf de toren en een schilderijenmuseum met beroemde namen op de tweede verdieping) en aan de andere kant van het stadje de Piazza di San Agostino met de gelijknamige kerk met fresco's van Gozzoli. Bij de wallen ligt de grootste staatsgevangenis van ItaliŽ. De pensiongasten drinken er niet elke dag Vernaccia. Verder is het plaatsje verbonden met namen als Pollaiuolo (schilder), Giuliano, Benedetto da Maiano (beeldhouwers) en de dichter Dante.


Siena(35km)

Je bereikt Siena makkelijk met de auto. Je kan bijvoorbeeld parkeren bij de begraafplaats. Deze begraafplaats is ook erg intrigerend om te bezoeken met al die kaarsjes en compleet anders dan onze eigen begraafplaatsen.
Piazza del Campo: Dit is zonder meer het mooiste plein van de hele wereld. Schelpvormig en twaalfde-eeuwse glorie! Je kunt er goedkoop eten in de zelfbediening Ciau. Je moet het plein eens zien na de Palio wanneer de gezangen door de straten schallen en er grote fakkels op de omringende palazzi staan!
De Palio: Voor wie geen claustrofobie (vanwege de mensenmassa) heeft is deze paardenkoers op de Piazza del Campo een onvergetelijke gebeurtenis Ook de generale repetitie de dag ervoor is zeer de moeite waard. Elk jaar op 2 juli en 16 augustus.
De kathedraal van Siena: Een overvloed aan marmer met de mooiste vloeren van de wereld. Wanneer je de Torre del Mangia, ook op het Campo, omhoogt klimt, en je hoofd niet tolt, dan heb je een schitterend zicht over de hele stad.
In de Orto de Pecci wordt van maart tot en met oktober een vogelshow met de naam Torri e Falconi opgevoerd. Een middeleeuwse valkenier voert hier een show op met adelaars, haviken en koningsuilen. De Orto de Pecci bevindt zich vlak bij de Piazza del Campo.
Het plaatselijke toeristenbureau van Siena heeft een route uitgezet door de steegjes en tuinen van de oude stad. De route voert langs binnenhofjes, werkplaatsen van ambachtslieden,fonteinen en torentjes.


De dom van Siena

Met de bouw van de dom in Siena werd begonnen rond 1150 op de plaats van een oudere kerk. Na voltooiing van de essentiŽle delen als het schip, het transept en de kruising breidde men de kerk steeds verder uit. In 1339 werd het werk onderbroken, omdat men door de steeds toenemende welvaart, besloot om er een veel grotere kerk van te maken, waarbij het voltooide gedeelte als transept, het dwarsschip, van het nieuwe gebouw moest dienen. Het plan was echter tť ambitieus. Er ontstonden grote bouwkundige problemen bij het overwelven van het nieuwe schip. Toen er drie traveeŽn klaar waren moest men stoppen met de bouw, mede omdat de pestepidemie in de stad woedde. De oorspronkelijke kerk werd in 1877 tenslotte voltooid door het aanbrengen van de mozaÔeken in de voorgevel. In het gereedgekomen gedeelte van het tweede plan, rechts naast de huidige Dom, is nu het Museo dell' Opera Metropolitana gevestigd. Op de eerste verdieping vindt men het kostbaarste bezit van het museum: de Maestŗ van Duccio di Buoninsegna uit 1311, het altaarstuk, dat tot 1505 het hoogaltaar van de Dom sierde.
Evenals de buitenzijde van de kerk is het interieur opvallend door de zwarte en witte banden op de zuilen en de wanden. De vloer van de Dom is zeer bijzonder: ze is verdeeld in 56 velden, waarin bijbelse voorstellingen, profeten en sibillen, deugden en allegorieŽn zijn afgebeeld. De oudere afbeeldingen zijn in het marmer gekerfd en met pek opgevuld. Helaas wordt de vloer vaak ter bescherming grotendeels met hardboard afgedekt.
Zeer de moeite waard zijn de bijzonder goed bewaard gebleven fresco's in de zogenoemde Libreria Piccolomini. De fresco's geven verschillende episodes weer uit het leven van Paus Pius II (Aeneas Silvius Piccolomini, bisschop in Siena).
Verder is er een monumentale kansel, tussen 1266 en 1268 gebouwd en gebeeldhouwd door Nicola Pisano met hulp van zijn zoon Giovanni en Arnolfo di Cambio. Tegenover de Dom zien wij het middeleeuwse hospitaal, tot voor kort nog in gebruik. Na de inrichting tot museum zullen de prachtige fresco's weer te zien zijn.
Achter de Dom is de doopkapel met een beroemd doopvont uit de 14e eeuw. Het ontwerp van het doopvont wordt toegeschreven aan Jacopo della Quercia; de mooie bronzen panelen zijn gemaakt door verschillende kunstenaars.


Monteriggioni en Volterra (30 km)

Monteriggioni (30 km) bevindt zich op 10 km van Siena en behoort tot de best bewaarde middeleeuwse stadjes van ItaliŽ. Het centrum ligt op een heuvel, de Monte Ala, en is helemaal ommuurd. De dertiende-eeuwse muur wordt onderbroken door vijftien torens en twee stadspoorten. Het belangrijkste bouwwerk binnen de muur is de kerk Santa Maria Assunta uit de 12de eeuw die op het plein staat.
Monteriggioni werd gesticht in 1203, met een verdedigende positie tegen Firenze. De muren en torens zijn vandaag de dag een goed voorbeeld van hoe een bastion in Toscane er destijds uitzag.

Volterra
is een Etruskische stad. Het ligt op een hoog plateau en biedt uitzicht op de omliggende heuvels. Op veel plaatsen zijn nog de oude Etruskische muren te zien.
Volterra is een oude stad en het werd al bewoond tijdens de Villanovakultuur (10e tot 8e eeuw v.Chr.). Het Etruskische Velathri was een van de twaalf stadstaten van de Etrusken. In de 3e eeuw v.Chr. was de plaats het Romeinse municipium Volaterrae. In de 5e eeuw na Chr. kreeg Volterra een bisschopszetel en werd daardoor het centrum van de omgeving. De bisschoppen zetelden in het castello, later werd daar een fortezza gebouwd.
Midden 14e eeuw hebben Florentijnen de macht in handen gekregen. In 1530 werd de stad ingelijfd bij het groothertogdom Toscane.
Bezienswaardigheden van Volterra
Net buiten de stadsmuren ligt een oud, goed bewaard gebleven Romeins theater (Teatro Romano) uit de 1e eeuw v.Chr.De Duomo op de grote Piazza San Giovanni is gebouwd in romaanse stijl en beschikt over mooie 13e-eeuwse preekstoelen met gebeeldhouwde panelen. Het fort van de Medici is in goede conditie en nog altijd in gebruik als staatsgevangenis.
Florence (55 km)
Florence De Ponte Vecchio is ťťn van de grote attracties van de stad. Hij is de oudste brug over de Arno en overleefde als enige de bomaanslagen van de tweede wereldoorlog. In de tijd van de Romeinen lag hier het tracť van de Via Cassia.
Vanaf 1345 vormde de brug een verbinding tussen twee drukke handelswijken die snel volgebouwd waren met voornamelijk slagerijen. De handelaars dumpten hun slachtafval in de rivier, zodat buurt en passanten opgezadeld werden met kwalijke gevolgen. Cosimo I, die zeer bekommerd was voor het welzijn van zijn onderdanen, verjoeg het slagersvolkje en zette de deuren wijd voor de meer hygiŽnische goudsmeden en juweliers. Deze nette lieden zijn er nog altijd en zullen bij enige toenadering uw portemonnee duchtig op de proef stellen. Bij het bronzen beeld van Cellini, midden op de brug, hebt u een mooi uitzicht over de rivier en de stad. Boven de winkeltjes loopt de fameuze Corridoio van Vasari, een soort gesloten luchtbrug die het stadhuis verbindt met de Palazzo Pitti aan de overkant van de rivier. Zo konden de Medici ongestoord van de ene residentie naar de andere wandelen.
Arezzo ( 80 km)
Arezzo is een van de rijkste stadjes van Toscane. Hier worden gouden sieraden gemaakt voor juweliers in heel Europa.
Etruskische kust (55 km)
Je vindt langs de Etruskische kust lege, rustige stranden en de wat drukkere stranden waar je diverse bars en restaurants tegenkomt. Er zijn allerlei voorzieningen, zoals verhuur van strandstoelen en parasols tot diverse restaurants.
Bijvoorbeeld het strand van Le Gorette of Mariane di Cecina. Cecina is een leuke stad om te bezoeken vanwege haar vele winkeltjes en restaurants. Een andere badplaats is het stadje Marina di Bibbona. In dit kuststadje kun je een historisch fort bezoeken dat in de achttiende eeuw door de Fransen is gebouwd.
Langs de kilometer lange kust kunnen prachtige wandelingen of mountainbiketochten worden ondernomen


Zoek op thema