© Powered by SiteSpirit

 
logo.png
 
Direct contact opnemen met een landenspecialist? Bel 020-6232163 Bel mij!

PO035: Monte Dourado

Omgeving

Er zijn in de omgeving een aantal activiteiten die leuk zijn om te bezoeken met kinderen, zoals:

• Op 25 minuten rijdafstand is er een Aqualand. Eén en al waterpret in dit waterpark!
• Bij de Porta nova pier in Faro kan je een eigen boot huren. Maar je kan ook meegaan op één van de vele boottochten door de Ria Formosa Natural Park. De Porta nova pier ligt op ongeveer één uur rijden van Carvoeira.
• Zoomarine ligt op een half uurtje rijden. Hier kan je alle verschillende zeedieren vinden op één plek. Je kunt hier zelfs met dolfijnen zwemmen!

Aqualand.jpg

Carvoeiro (2.784 inw.) (0,5 km)

Het dorp Carvoeiro werd tot stad verheven in 2001, desalniettemin wonen er nog geen 3.000 mensen. Dit pittoreske, historische vissersdorp, waarvan de naam is afgeleid van "Caboiere" (een oude naam voor een gehucht van vissers uit de Moorse middeleeuwse periode), heeft een aantal van de mooiste stranden van Algarve, beschermd door robuuste kliffen. Het Praia de Carvoeiro, het strand, staat bekend om haar fijne zand.


Ten westen van het stadje ligt een oud vervallen fort, gebouwd in 1670. Alleen een hek heeft het overleeft, daar hier meerdere zeeslagen hebben plaats gevonden. Op dezelfde plek ligt het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van de Menswording (Nossa Senhora da Encarnação) een kapel met uitzicht op de zee, welke uit dezelfde tijd stamt als het fort. Een paar honderd meter langs de kust naar het oosten ligt een populaire plek, Algar Seco, waar de natuur grotten, eilandjes en "waterschoorstenen" heeft uitgesneden. Voor een fascinerend inzicht van Carvoeiro net voor de komst van het massatoerisme lees Algarve: een portret en een
gids door Patrick Swift, een ingezetene van Carvoeiro, kunstenaar en in 1968 oprichter van Porches Pottery, een aardewerkfabriekje met handgemaakte en -beschilderde terracotta, dorpje Porches op nog geen 10 km ten noordoosten van Carvoeiro.

po035 a nossa senhore da encarnacao.jpg

Portimão (36.000 inw.) (15 km, west)

Verondersteld werd dat Portimão in de 3e eeuw v. Chr. door de Carthaagse veldheer Hamilcar Barcas, de vader van de beroemde Hannibal, gesticht werd. De Romeinen gaven het de naam Portus Magnus (grote haven). Waarschijnlijker is dat de Feniciërs hier al zaten. Drie kilometer landinwaarts aan de rechteroever van de Rio Arade, die hier in zee uitmondt, ligt deze levendige haven- en visserijstad. De visserijvloot is de grootste van de Algarve. Dagelijks is er een vismarkt aan de voet van de 337 meter lange, oude ijzeren brug, die Portimão verbindt met Ferragudo. De oorspronkelijk gotische parochiekerk is net als het grootste deel van de stad in de 18de eeuw herbouwd. Cultuurhistorisch mag er dan niet zoveel zijn, mede door de aardbeving van 1755, maar de bedrijvige haven is een attractie op de zichzelf. Anders kan je naar de leuke winkelstraatjes Rua do Comércio en Rua Direita gaan voor de souveniers. Sardines en andere vis worden er op open houtskoolvuur geroosterd en met salade en rode wijn te koop aangeboden.

algarve strand portimao.jpg

Praia da Rocha

Richting de kust kom je aan bij Praia da Rocha. Deze 'rotsstrand' is zeer toepasselijk, want de wonderlijk gevormde rotspartijen tot 50 meter hoog beheersen het 2 kilometer lange en 100 meter brede strand van deze voorstad van Portimão. Tussen november en maart telt de plaats gemiddeld 958 zonne-uren (meeste van Europa!) en ook de temperatuur van het water daalt in de winter veel minder snel dan elders. Mede hierdoor is het de oudste en bekendste bad- en winterverblijfplaats van de Algarve. Het is van alle gemakken voorzien en trekt veel toeristen. Van hieruit worden seafari's georganiseerd. Je gaat dan met een speedboot van 9 meter van de zee op om dolfijnen te gaan spotten. Houd er rekening mee dat de boot enorm snel gaat en dat je per volwassenen niet meer dan één kind moet meenemen. Bij Portimão is het ook mogelijk een jeepsafari te houden. Het 16de eeuwse Forta­leza de Santa Catarina bij de monding van de Rio Arade is tot restaurant verbouwd. Ook is er een casino.

agarve rots en foto.jpg

Lagoa (6.000 inw.) (7 km, noord)

Ten oosten van Portimão aan de N125 ligt Lagoa, het wijnbouwcentrum van de Algarve. De productie bestaat overwegend uit rode wijnen met een hoog alcoholpercentage. De huiswijnen die in de Algarve worden geserveerd zijn over het algemeen uit Lagoa afkomstig. Ten tijde van de wijnoogst, eind augustus, begin september zijn de smalle steegjes overvol met door muildieren of ossen getrokken wagentjes, volgeladen met druiven. Met haar witte huizen glanzend in de zon is het nog weinig toeristisch, vreedzaam stadje. Er liggen een aantal middeleeuwse kloosters en kerken, maar cultuurhistorisch weinig bijzonder.

strand1.jpg

Monchique (6.500 inw.) (39 km, noordwest)

In het bergdorp herinnert het leven nog aan vroegere tijden. Hier liggen de Caldas de Monchique (warmwaterbronnen) en kuuroord, die al in de Romeinse tijd werd gebruikt en waarvan het bronwater nog steeds wordt verkocht. Het staat verder bekend om haar rieten manden en meubels én vanwege de ham. De heuvels van vulkanische oorsprong van de Serra de Monchique met de eucalyptusbossen, kurkeiken, walnootbomen en in de dalen bananen, sinaasappelen en olijven vormen een schitterend wandelgebied. Vanuit hier kan je naar de top van de Fóia en de Picota lopen, respectievelijk op 902 meter en op 774 meter hoogte. Als het niet heiig is kijk je over de gehele Algarve! Het uitzicht van Fóia is schitterend, maar de entourage is verpest door zendmasten. Je kan ook naar een woest ravijn, Barranco dos Pisões, wandelen, 4 kilometer ten noorden van Monchique. Tussen de fraaie huizen van Monchique staan de Misericórdia kerk met een mooi barok altaar en de Senho do Pé da Cruz kapel uit de 17de eeuw. Het 17de-eeuwse klooster Do Desterro is zeer vervallen. Wil je niet over de zelfde weg terug dan kan je de N266 blijven volgen tot in de woeste kloof Rio Tinto Negro bij het Santa Clara­stuwmeer naar Odemira en dan via de westkust langs Aljezur, Alfambra naar Lagos. Nabij Monchique ligt een leuke dierentuin, de Omega Parque Zoo. Specialiteit van het dorp is de Ensopada do Enguias, paling en brood in tomatensaus.

ALBUFEIRA
De badplaats is de toeristische hoofdstad van de Algarve. Albufeira is een levendige, schilderachtige vissersplaats die het gehele jaar rond vertier biedt aan jong en oud. De stad heeft er bewust voor gekozen geen hoogbouw te plaatsen, waardoor het ondanks de vele toeristische faciliteiten nog sfeervol aandoet. In het oude Albufeira vind je smalle straatjes, authentieke huisjes, kleurrijke pleintjes en een gezellige sfeer. De vele bars, discotheken en pubs nodigen je uit om tot in de kleine uurtjes te gaan stappen. Zowel ten westen als ten oosten bevind zich een aantal fantastische zandstranden, waar je kunt genieten van de imposante rotspartijen. Het Praia do Penedois is het drukke strand. Ten oosten van dit strand liggen de bont beschilderde vissersboten, de vissers die hun netten boeten en de toeristen vreedzaam naast elkaar. Dagelijks is er een vismarkt op de klip boven dit strand. Iets verder naar het westen liggen achtereenvolgens de Praia da Baleeira (walvis), de Praia San Rafaël, de Praia da Coelha (konijn),de Praia do Castelo en de Praia da Galé. De gehele kustlijn vanaf Albufeira is grillig met kleine mooie inhammen en schitterende baaien. Nabij Albufeira liggen de Gruta do Xorino, met een indrukwekkend stel onderwatergrotten en daarom ook per boot bereikbaar. Vanuit de haven van Albufeira vertrekken dagelijks verschillende bootjes. Het is geen stadje met specifieke bezienswaardigheden, maar een om te dwalen door het labyrint van smalle, kronkelige steegjes, langs winkeltjes, bekoorlijke huizen en fruitstalletjes. Na de strandgenoegens biedt Albufeira een rijke afwisseling aan op het toerisme toegesneden avond- en nachtvertier met disco's, nachtclubs en restaurants of pubs met fado- en folkzangers.


LAGOS
Het oude, bruisende stadje Lagos aan de monding van de Rio Alvor en één van de grootste baaien van de Algarve ligt omsloten door een stadsmuur uit de 13de eeuw, maar vanwege de aardbeving in 1755 zijn een groot aantal monumenten verwoest. Desondanks resten er nog een aantal historische monumenten. Hier werd de basis gelegd voor het Portugese koloniale en handelsimperium. Vanaf het strand kom je ook langs de oude Slavenmarkt. Deze bevindt zich half verborgen onder de arcaden van Praça da República. Hier kwamen in 1443 de eerste negerslaven aan land die bij opbod verkocht werden, het begin van de handelscompagnie 'Companhia de Lagos'. Op het plein staat een standbeeld van Hendrik de Zeevaarder, Don Henrique O Navegador. Parallel aan de zee loopt de Avenida dos Descobrimentos (Avenue van de ontdekkingsreizen) en daar is ook de visveiling. De burcht Forta do Pau de Bandeira uit de 17de eeuw heeft een ophaalbrug en een slotgracht. Je kunt er goed winkelen, eten in typisch Portugese restaurantjes en voor wie van uitgaan houdt zijn er veel cafeetjes en enkele discotheken. Op zaterdagochtend is de typische boerenmarkt zeker een bezoek waard. Het stadje is nog bijna niet aangetast door het massatoerisme. Voor de zonaanbidders heeft Lagos een breed en schoon zandstrand, de Meia Praia, en verschillende kleine baaien tussen woeste rotspartijen.

FARO
Ooit hadden de Feniciërs en Grieken hier al een handelspost. De Romeinen noemden het Ossonoba. De stad is sinds 1756 de hoofdstad van de Algarve en heeft door haar strategische haven een rijke historie die op diverse plaatsen is terug te vinden. Het fraaie centrum van Faro is autovrij en heeft een leuk winkelgebied met diverse bars en restaurants. Het centrum waaiert uit vanaf het haventje en omvat de oude stad in het zuidoosten. De stad is gedeeltelijk omgeven door oude stadsmuren uit de 18de en 19de eeuw. Daarnaast tref je diverse musea aan, zoals het Museu Maritimo waar scheepsmodellen te zien zijn, het Museu Arquelogico (met Romeinse vondsten uit Milreu), het Museu Municipal en het Museu Etnografico aan de Praça Liberdade, waar de traditionele leefwijze van de Algarve wordt belicht. Vanaf het hoofdplein aan de haven (waar de vis, groente, wijn en fruit uit de
omgeving aankomt), het Praça Francisco Gomes, kan je via de stadspoort,de Arco da Vila uit de 18de eeuw, richting oude stad en kathedraal Sé, op het Praça de Alfonso III gaan.

Caldas de Monchique (waterfall)Portugal.jpg

Zoek op thema