© Powered by SiteSpirit

 
logo.png
 
Direct contact opnemen met een landenspecialist? Bel 020-6232163 Bel mij!

FR035: Les Landes Cabanes

Capiteux (2 km) klein dorpje met basisvoorzieningen als een supermarkt, een bakker en een apotheek.
Bazas (16 km) Sfeervol stadje met al veel Baskenland invloeden. Hier ligt ook het te bezichtigen het Château d'Arbieu.
Langon (30 km) (en omgeving!) Prachtig stadje met onder andere een jaarlijks werelddans festival. Gelegen op het kruispunt van verschillende beroemde wijnstreken als Entre deux mers en Saint Emillion.
Balizac (30 km) Klimmen en klauteren in een speciaal klim- park, ook voor kinderen vanaf 7 jaar.


Bazas.jpg

Saint Justin en Labastide d'Armagnac

Saint Justin (40 km) en Labastide d'Armagnac (40 km) zijn zeker de moeite waard. In Saint Justin herinneren drie achthoekige torens en resten van stadswallen uit 1280 aan de verdedigingsfunctie van de vesting. Net als in Labastide wordt het centrale plein er omringd door arcades. In dat laatste dorp bevindt zich bovendien een kerk, die met toestemming van Paus Johannes XXIII gewijd is aan wielrenners: de Notre Dame des Cyclistes. Behalve heiligenbeelden staan hier de nodige fietsen en ruim honderd kampioenstruien van wielerhelden als Anquetil, Simpson, Hinault, Merckx en Ocana. Maar natuurlijk is Labastide ook de bron van de drank armagnac, gedestilleerde witte wijn.

armagnac.jpg

Les Landes

Les Landes was ooit moerasgebied, maar werd al lang geleden ingepolderd en is tegenwoordig vooral het grootste bosgebied van Frankrijk. Populair vanwege klimaat en 106 kilometer oceaankust. Het getijverschil is enorm: gemiddeld twee meter, maar uitschieters tot vijf meter zijn geen uitzondering. Voor surfers is Les Landes samen met de zuidelijker gelegen Frans-Baskische kust dan ook een paradijs. Houd er wel rekening mee dat surflessen niet zoals skilessen op vaste tijden beginnen. De aanvangstijden hangen af van het getij. Zoals een instructeur zei: ,,De oceaan wacht niet.''

kust.jpg

Kuuroorden

Sinds mensenheugenis zijn er in Les Landes veel kuuroorden. Volgens de legende is dat te danken aan een Romeinse soldaat, die zich van zijn reumatische hond wilde ontdoen. Hij gooide het beest in het riviertje de Adour. Tot zijn stomme verbazing verdronk het dier niet, maar stapte het genezen en wel weer op de kant. Tweeduizend jaar later is de heilzame werking van het water te beproeven in kuuroorden als Dax, Saint Paul les Dax en Eugenie les Bains.


dax.jpg

Bordeaux

Bordeaux (75 km) de haven- en wijnstad, waarvan het oude deel door de Verenigde Naties tot Werelderfgoed is uitgeroepen. Voor een mooi uitzicht over de stad beklim je  de toren van de saint-Michel-Basiliek. De 114 meter hoge toren werd, net als de immense basiliek, in de vijftiende eeuw gebouwd. Klimmen kan overigens maar tot 50 meter. Nog en mooie kerk in Bordeaux: de elfde-eeuwse Sint-André-Kathedraal met zijn twee 80 meter hoge torens.

bordeaux.jpg

Wijnen

Rond Bordeaux ligt, behalve prachtige kust, het beroemde wijngebied, waar befaamde wijnen als de Médoc en de Graves vandaan komen. Topper in het kustgebied is het Dune du Pilat, met 105 meter hoogte de hoogste duin van Europa. Een goede introductie op een verkenningstocht door de wereld van de wijn is een bezoek aan het Musée du Vin in Bordeaux. Het museum organiseert ook bustrips door de wijnstreek.


Dune-du-Pyla.jpg

Haut-Médoc

Bordeaux is een fantastisch uitgangspunt voor een tocht door de Haut-Médoc, waar de meeste topwijnen van Frankrijk worden geproduceerd. De Médoc was vroeger een saai moerasgebied. In de 18de-eeuw werd het gedraineerd en kort daarna brachten de wijnstokken de beste wijnen voort. In 1855 al kwamen er 62 grands crus uit het Gironde-gebied. Een rondrit door de wijngebieden is, ook voor wie niet van wijn houdt, een hele belevenis. Geniet van de eindeloze rijen wijnstokken, die vooral als ze in het najaar met herfstkleuren zijn getooid, indrukwekkend mooi zijn. Bezoek en bewonder wereldberoemde wijnkastelen als Château Margaux, Château Latour en Château Mouton-Rotschild. Proef en oordeel tijdens een van de proeverijen waarop de wijbouwer u trots zijn wijn zal schenken.

wijnranklandschap.jpg

Zoek op thema