© Powered by SiteSpirit

 
logo.png
 
Direct contact opnemen met een landenspecialist? Bel 020-6232163 Bel mij!

FR005: Paard en wagen Sillet (Jura)

La Franche-Compte: ontdek de omgeving

La Franche-Compte is een door toerisme nog onontgonnen gebied en daardoor een ware oase van rust en natuur. De tocht voert door het pijnbomen Bois de Joux en haute Joux. De route gaat langs de watervallen van Herisson(25km), de bron van de rivier L'Ain, de bron van de rivier Doubs. Onderweg kan je heerlijk zwemmen in het meer van Malbuisson(25km). In Joux (14km) is een mooi kasteel, zeker waard om er even te stoppen.
Op 17 kilometer zit het middeleeuwse stadje Champagnole. Als je langer in de gezellige auberge wil verblijven, kan je ook nog naar Les Salines Royales en de Salins les bains, voormalige kuuroorden, nu wellness centra, waar je helemaal tot jezelf kan komen. In deze omgeving zijn ook veel grotten . Altijd spannend voor de kids!
In Nozeroy (2km) is een spannend kasteel en er zijn uitgestrekte zoutvelden in Salins le Bain(27km).
In Arbois (29km) zit het museum de la Vigne et du Vin (wijnmuseum) in een statige chateau. In Arbois kun je ook de grotten met een ondergrondse rivier bezoeken. Wie weet kom je in zo'n donkere grot nog vleermuizen tegen. Brrrr! 
In Bresse (41km) is een educatief centrum met veel interessants over de natuur en omgeving voor de kids. Ecomuées de la Bresse Bourguignonne.
Ook heel interessant is Musée de Bribacte-Musée de la Civisation Celtique in Saint-Léger-sous-Beuvray (75km), een archeologische plaats van Keltische en Gallische beschavingen op de top van de berg Beuvray. In deze streek zijn enorm veel grotten, bijvoorbeeld in Vervanne (1ookm) vormden de woonplaats van de eerste prehistorische mensen in Frankrijk.


Over slakken, chocolade, roofvogels en een doolhof

In dit familiebedrijf worden slakken gekweekt én bereid. Het bedrijf Bonvalot, dat op twee locaties is gevestigd n.l. Petit Mercey en Cramans, kweekt de slakken in de open lucht zodat deze profiteren van de wilde bloemen uit de streek en de producenten een zacht en smakelijk product verkrijgen. Hier schotelt de chefkok verschillende gerechten uit de Jura voor: gebakken slakken met vin jaune en morieljes, slakkenragout met tuinkruiden, knoflook-crèmesoep met slakken… Onze kleintjes ontdekken zo een echte slakkenkwekerij terwijl vader en moeder een origineel warm voorgerecht, of soepen eten… alles op basis van slakken.
Contact: l'escargotière Bonvalot
Plaats: Le Petit Mercey et Cramans (39)
Tel: +33 3 84 81 07 01
Het chocolademuseum van Hirsinger: Om onze lekkerbekjes te kunnen laten smullen heeft de Franche-Comté een chocolademuseum. De zoete zonde (genaamd chocolade) is meer dan 4 generaties geleden bij Hirsinger ontstaan en nu hopen de kinderen, de neus tegen de etalage van de beroemde chocolademaker aangedrukt, van alle aanwezige soorten chocola en gebak te kunnen proeven. Chocolaatjes met gentiaan, ganache met kruidkoek, kaneel of drop, met anijs gevulde chocolaatjes… De chocoladeproducten van Hirsinger zijn voor kinderen gegarandeerd lekker, zoals ook de ongewone combinaties van verschillende smaken. Zo wordt voor onze kleine smulpapen de keuze moeilijk gemaakt. Tijdens een bezichtiging van de banketbakkersateliers ontdekken jong en oud verschillende soorten gebak, zoals de amandel- en ganacheruit, de gouden driehoek met hazelnootschuim en eigen gemaakte banketbakkerswaren, zoals geglaceerde kastanjes, noga, vruchtenkoekjes, toffees… Een reisje door luilekkerland!
Contact: pâtissierchocolatier Edouard Hirsinger
Plaats: Arbois (39)
Tel: +33 3 84 66 06 97  
In het kasteel van Arlay, waarvan het park is aangelegd op de ruines van de voormalige vesting van de Prinsen van Oranje vindt in de zomer een verrassende show plaats. Sinds 1994 is hier het Centrum voor voorplanting van wilde dieren gevestigd met verschillende dag- en nachtroofvogels uit heel Europa. Op deze romantische plek wordt gedurende de hele zomer een demonstratie gegeven van roofvogels van 'Jurafaune'. De kleintjes kunnen de grijze giervalk en de wilde valken zien vliegen of zien hoe de koningsadelaar op hun arm gaat zitten… Een ware osmose tussen kinderen en roofvogels en een onvergetelijke ervaring!
Contact: Jurafaune Château d'Arlay
Plaats: Arlay (39)
Tel: +33 3 84 85 04 22
Met zijn 4000 geknipte heggen is de authentieke heggendoolhof van Saint Maur de grootste van Frankrijk en de tweede ter wereld. Spelenderwijs de weg ontdekkend langs een 2580 m lang parcours gaan de bezoekers op zoek naar het geheime laboratorium van professor Mandragore die eenvoudige maar verbazingwekkende natuurkundeproeven uitvoert. Je bepaalt zelf hoe lang je over het parcours doet. Op zondagmiddag kunnen de oude groeven van Saint Maur met een gids worden bezichtigd en wordt het project "spooktuin" gepresenteerd. De plantendoolhof van Saint Maur is dagelijks geopend van 1 mei t/m 30 september, van 10 tot 19 uur.
Contact: Labyrinthe Végétal de Saint Maur
Plaats: Le Pin (39)
Tel: +33 3 84 25 33 19


Recreatie: dino's, eendagscowboys en speelgoed

Het prehistorische park Dino Zoo laat de bezoekers door de tijd reizen en gaat meer dan 5 miljard jaren terug in de tijd, die van de dinosaurussen. Aandacht wordt vooral gegeven aan Europese dieren uit de oertijd, waarvan de bekendste de Plateosaurus is, de oudst bekende dinosaurus in Frankrijk (waarvan fossielen in deze streek zijn teruggevonden). Er zijn scènes uit het prehistorische leven te zien d.m.v. in dit bos van 12 ha groot. Zo kun je bijvoorbeeld een echt zeedierengevecht aanschouwen met sfeergeluiden waardoor het lijkt als of je echt terug in de tijd gaat van de Prehistorie. Je vindt hier nog een andere attractie: de 4D bioscoop waar het publiek een ongelooflijke rit op de rug van dinosaurussen beleeft (zachte gewaarwordingen en dikke pret)! Andere tips: in de huid van onze voorvaders kruipen en met natuurlijke elementen vuur leren maken of rotsschilderingen proberen te maken!
Contact: Dino Zoo
Plaats: Charbonnièresles-Sapins (25)
Tel.: +33 3 81 59 27 05 www.dino-zoo.com  
De paardenboerderij van les Muans: Vrienden reizigers, dit is geen gewone boerderij… Hier kom je om de plattelandswegen van de Bresse Jurassienne te doorkruisen op paarden van de Comté of in wagens uit het Wilde Westen. Alle kleine eendagscowboys zijn welkom. Ze mogen op een pony of een paard over de paden van de Franche- Comté rijden en aan verschillende activiteiten meedoen: raids, MTB-tochtjes, oriëntatietochten, enz. Kinderen en hun ouders kunnen zich op deze boerderij een dag maar ook een week lang amuseren. Smoby is in het Regionaal natuurpark van de Haut-Jura, het Speelgoedland, ter Wereld gekomen. Het is nu de grootste speelgoedfabrikant van Frankrijk en Sinds de overname van Majorette in 2003 de op één na grootste van Europa. De wortels van deze Europese groep, ook belangrijk op het wereldtoneel, liggen in het vakmanschap van deze streek. Het bedrijf was oorspronkelijk in 1924 een draaierij waar pijpen, huishoudelijke voorwerpen en schoolartikelen van hout werden gemaakt. In 1947 schakelde het bedrijf over op de productie van artikelen van gespoten plastic. Het duurde nog tot 1970 voordat er met de productie van plastic speelgoed werd begonnen. In 1978 werd het merk Smoby gecreëerd om kwaliteitsspeelgoed internationaal te gaan verkopen. Smoby is ontwerper, fabrikant en verkoper van speelgoed voor kinderen van 0 tot 10 jaar. Het bedrijf heeft zich kunnen uitbreiden door de overname van merken met grote faam zoals Majorette, Ecoiffier, Solido en Berchet. Tegenwoordig behoort Smoby bij de grootste tien ter wereld!
Plaats: Lavans-les-Saint-Claude.

Waterpretparken

Aquapark Ludolac.jpg

In deze omgeving zijn vele aqua-pretparken. Wij noemen er een paar:
Aquapark Isis Olympisch bassin: Met speelvelden (strandvoetbal, strandvolleybal, tafeltennis), speelbassin, glijbaan, waterhelling, langzaam stromende rivier, pierebad, speeltuin, solarium, bubbelbad, snackbar, picknickplaats zijn de voornaamste activiteiten van Aquapark Isis. Dit recreatiegebied, gelegen in de gemeente Dole, is het hele jaar is geopend. Het, beschikt over 3 aparte gedeeltes voor sport, spel en ontspanning.
Contact: Aquaparc Isis
Plaats: Dole (39)
Tel: +33 3 84 69 01 69  
Zomerslee Sleeën zonder sneeuw langs de groene hellingen van Métabief, dat kan 's zomers! Kinderen en ouders schieten pijlsnel langs de voorgetraceerde pistes naar beneden. Steile hellingen, bochten en snelheid… wat een kick! In Métabief zijn er 2 zomerpistes van 600 m die elkaar door bos en wei kruisen. Iedereen kan zo snel gaan als hij zelf wil want de slee is uitgerust met een remsysteem waardoor de snelheid naar wens kan worden geregeld. Onderaan willen de kinderen nog maar één ding… nog een keer! Dus, in de slee, klaar, af! Vanaf 6 jaar geschikt !
Contact: Office de Tourisme du Mont d'Or et des 2 lacs
Plaats: station de Métabief (25)
Tel: +33 3 81 49 13 81 www.tourismemetabief.com 
Watersportcomplex in Malbuisson: Het watersportcomplex van Malbuisson, boven het meer van Saint Point, heeft een zwembassin, een ludiek bassin met glijbaan, een pierenbad en een binnenbad. Ook kan er aan watergymnastiek worden gedaan en kunnen er zwemlessen voor alle niveaus worden genomen. Om te ontspannen… masserende waterstralen, bubbelbaden, waterkanon, groenvoorziening en cafetaria. Geopend van mei tot eind augustus (afhankelijk van het weer).
Contact: Complexe Nautique de Malbuisson
Plaats: Malbuisson (25)
Tel: +33 3 81 69 75 75  
Aquapark Ludolac In Ludolac:Een meer dan twee hectaren groot aquapark dat volledig in het groen is gelegen, worden watersportactiviteiten georganiseerd rondom een meer van 70 hectaren. Dit complex maakt deel uit van het recreatie- en activiteitengebied van het meer van Vesoul-Vaivre en ligt in een natuurlijke omgeving. Het bestaat uit vijf bassins met een totale oppervlakte van 1370 m2 en is dus ideaal om in gezinsverband te ontspannen. Men kan kiezen uit diverse activiteiten: glijbaan, bubbelbad, geanimeerd pierebad… Het hele jaar geopend.
Contact: Parc Aquatique Ludolac
Plaats: Vaivre-et- Montoille (70)
Tel: +33 3 84 97 50 50
Aquapark van de Lagons: Deze combinatie van aquacentrum en recreatiepark ligt op de hoogvlakten van de Jura, bij de stad Doucier. Het is geopend van april tot oktober en biedt talloze voorzieningen. Het overdekte gedeelte beslaat 200 m2 en bestaat uit verwarmde bassins met pierebad, bubbelbad, tegen de stroom in zwemmen, sauna, fitnesszaal, snackbar. In de open lucht: 750 m2 aan buitenbassins met bubbelbad, 2 glijbanen, 4 waterhellingen, 2 watervallen, een rivier, speeltuinen en picknickvelden, strandvolleybal en snackbar met terras.
Contact: Les Lagons
Plaats: Doucier (39)
Tel: +33 3 84 25 78 78
Recreatiepark van Fresne Saint Mamès: Het recreatiepark van Fresne Saint Mamès, een speelcomplex aan de rand van een meer, bestaat uit: tennisbaan, volleybalveld, kegelspel, minigolf, pingpongtafel, reuzenschaakbord, MBT-circuit, wandelcircuit, boogschietterrein, trimparcours, klimmuur, speeltuin, waterplas met waterfietsen en bootjes, aangelegd strand en beschermd natuurgebied van ecologissch belang voor de flora- en de fauna. Het park is dagelijks geopend van 1 mei t/m 30 september, van 9 tot 18 uur en in het weekend van 9 tot 20 uur.
Contact: Parc de loisirs de Fresne Saint Mamès
Plaats: Fresne Saint Mamès (70)
Tel: +33 3 84 78 04 48


Zoek op thema