© Powered by SiteSpirit

 
logo.png
 
Direct contact opnemen met een landenspecialist? Bel 020-6232163 Bel mij!

FR003: Grand Bois

'Domaine du Grand Bois'

'Domaine du Grand Bois' ligt in het hart van Frankrijk en
Europa en op 2 uur van Parijs vandaan. In de omgeving kun je het beroemde racecircuit van Magny-Cours bezoeken. Ook het middeleeuwse dorpje Apremont-sur-Allier en de middeleeuwse kasteel  'Chateau de Guédelon' is erg interessant. Niet ver hier vandaan liggen de bekende wijngaarden van Sancerre en Pouilly-sur-Loire. Toeristische informatie is natuurlijk bij de accommodatie aanwezig.

omgeving kasteeltje.jpg

Nevers

Nevers (10 km)ligt langs de Loire. Het is een hertogelijke stad vol cultuur en historie. Er zijn veel bezienswaardigheden zoals de kathedraal Saint-Cyr-Sainte-Juliette, het Palais Ducal uit de 15de eeuw en het theater in Italiaanse néorenaissancestijl. Nevers is een halteplaats op de bekende pelgrimsweg naar Santiago de Compostela en elk jaar stromen duizenden pelgrims naar de "Espace Bernadette" toe. Sainte Bernadette uit Lourdes is
begraven in het klooster van Saint-Gildard.
De stad is ook bekend om zijn Faience aardewerk, een vaardigheid die door Italiaanse vaklieden werd geïntroduceerd en in de 16e eeuw hier gebracht door de familie Gonzaga.
Het gemeentelijke museum heeft een fijne verzamelingen van aardewerk uit Nevers en gesponnen glas. Ook het Archeologisch Museum, en musea gewijd aan het onderwijs, het verzet, de metaalbewerking en aan de pottenbakkerij met zandsteen zijn in dit stadje gevestigd. De "Rue du 14 Juillet" is één van de belangrijkste straten van deze kunstnijverheid. Dichtbij is de Goguin Toren, een bolwerk dat is gebouwd in de 12e eeuw op de oevers van de Loire dat vroegertoebehoorde aan de hertogen van Nevers en de bekende Faience van Nevers. De natuurlijke kant van Nevers is de Loire, het dichtstbijzijnde platteland, het
bos, en de verscheidene wandelpaden.
Het Carnot plein, is het hart van Nevers. Hier vind je tal
van bars, restaurants, kleine markten met regionale producten en maar ook alle grote evenementen vinden plaats op het plein.

    

Nevers.jpg

Apremont-sur-Allier

Een aanrader is om Apremont-sur-Allier te bezoeken. Ligt op 7 km van het Grande Bois en is een van de mooiste middeleeuws dorpjes van Frankrijk, gelegen aan de Allier. Bij het kasteel van Madame Mitterand, die helaas alleen van de buitenkant is te bezichtigen, ligt een van de mooiste kasteeltuinen en een
rijtuigenmuseum. In de buurt is ook het kuuroord Bourbon L'Archambault.

Apremont-sur-Allier.jpg

La Charité-sur-Loire

Dit door muren omringde middeleeuwse stadje bevindt zich op 20 km van het Grande Bois. Het stadje staat bekend om de vele kloosterorden, je kunt hier de Notre-Dame kerk (11e eeuw) bezichtigen, alsook de ruines van de Saint-Laurent kerk (12e eeuw) met archeologische tuinen. In het Kapittel (17e eeuw) en het Refectorium van het klooster (18e eeuw) zijn ruimtes ingericht voor tijdelijke exposities. In het Municipaal museum wordt naast archeologische opgravingen van de Cluny priorij (11e
eeuw) ook aandacht besteed aan decoratieve voorwerpen uit de Art Nouveau en artedeco perioden en aan beeldhouwwerken van Alfredo Pina.


LaCharitesurLoire.jpg

Vulcania

In de Auvergne, op nog geen 15 km van Clermont-Ferrond en zeer dichtbij Le Puy de Dôme (een uitgedoofde vulkaan) bevindt zich het Europees park voor vulkanisme, of nog "Vulcania". Vulcania (op 176 km afstand) doet je kennis maken met het vulkanisme op een speelse en interactieve manier. Vulcania is een
57 hectaren groot domein met als centraal middenpunt een immensexploratiecentrum. De architectuur van dit gebouw doet denken aan deschuilplaatsen van de James Bond schurken en heeft iets heel mysterieus, medeomdat het ganse complex zich in het massief van een echte vulkaan bevindt. Ondanks dat het complex ondergronds gelegen is steken een kunstige vulkaankegelevenals een restaurant en cafetaria als uitlopers nog boven de grond uit.

                                      

vulcania.jpg

Moulins

Moulins
Dit stadje, op ruim 20 km afstand, deed lange tijd dienst als residentie van de hertogen van de Bourbon. Je kunt de middeleeuwse toren (45m hoog) beklimmen daterend uit de 14e eeuw, genaamd la mal-coiffée. De kathedraal is in (neo)gotische stijl opgetrokken. Er bevind zich ook een belfort, een soort
wachttoren, uit de 15e eeuw.
Bourges
Deze stad (60km)is zeker de moeite waard. Te bezichtigen zijn de grootste,gotische kathedraal Saint-Etienne, sinds 1992 geklasseerd in het werelderfgoed
van de Unesco. Ook het Palais Jacques Coeur, het Hôtel des Échevins (oude stadshuis, waar nu het Musée Estève is gevestigd, met o.a. werken van de abstracte kunstenaar Maurice Estève) en de oude wijken, weggetjes en pleinendie omlijnd zijn met houten huizen doen denken aan het middeleeuwse verleden.
Het racecircuit van Magny-Cours
Het beroemde circuit waar ieder jaar de Grand Prix van Frankrijk van de Formule 1 plaats vindt garandeert sterke sensaties voor de amateurs. Snelheidsduivels kunnen hier gaan karten of ze kunnen het besturen van een Formule 3000 leren op één van de indrukwekkendste circuits van Frankrijk. 

Goguin toren.jpg

Cardoland

Cardoland
In de nabijheid van Chamoux (110 km)  nodigt een 10 ha bosachtig vallei je uit voor een trip van 600 miljoen
jaar in het verleden. Er zijn 32 verschillende scènes, dinosaurussen in ware grootte, een prehistorisch dorp en een grot die prachtig is gereconstrueerd met fresco's. Het ligt in een mooie omgeving, heeft een prehistorische kinderspeelplaats en een tentoonstelling.
De wijngaarden van Sancerre
Op 40 km afstand beheerst het kleine stadje Sancerre de Val de Loire en zijn beroemde wijngaarden. Er zijn talrijke wijnkelders waar je de plaatselijke productie kunt proeven. Ook de bekende geitenkaas "crottins de chavignol" valt hier te ontdekken.
Vierzon
Oude stad, (100km) bezit bezienswaardigheden als de Église Notre-Dame (12e-15e eeuw), de Beffroi (12e eeuw), Musée des Fours Banaux (toegang gratis) en Les Jardins de Vierzon, voornamelijk gelegen in het centrum van de stad: art
déco tuinen en monumenten van de architect Karcher.
Clamecy
Deze stad, aan de samenvloeiing van de Yonne en de Beuvron en aan de Canal du Nivernais, bevindt zich op ongeveer 60 km. Het is een middeleeuwse stad, met kleine pittoreske straatjes. Na de val van het koninkrijk Jeruzalem in de 13e eeuw tot aan de Franse revolutie was het de residentie van de bisschoppen van Bethlehem.
De Église Notre-Dame-de-Bethléem (1927) herinnert aan deze tijd. De Église Saint-Martin stamt uit de 12e eeuw, opgetrokken in gotische stijl.
Het middeleeuwse erf van Guédelon
Vlakbij Treigny (op 98 km afstand) zijn een groep steenliefhebbers een middeleeuws kasteel aan het bouwen op de oude wijze, met de gereedschappen van vroeger. Aan te raden om een reis in de tijd te beleven!
Parc Naturel Régional du Morvan
Een prachtige beschermde natuuromgeving, rijk aan bossen en meren, op ca. 100 km afstand.

Afstanden
Nevers (10 km), Magny-Cours (12 km), Bourges (60 km), Parijs
(230 km), Lyon (220 km), Clermont-Ferrand (150 km), Strasbourg (450 km), Brussel
(500 km), Amsterdam (690 km).                       

Cardoland.jpg

Zoek op thema